Либрето - Гаетано Роси  по мотиви от едноименната трагедия на

...
Либрето - Гаетано Роси  по мотиви от едноименната трагедия на
Коментари Харесай

Семирамида - опера в две действия от Джоакино Росини

Либрето - Гаетано Роси  по претекстове от едноименната покруса на Волтер.

Премиера: в Театро Ла Фениче, Венеция на 3 февруари, 1823 година.

Действието се развива във Вавилон в края на ІХ век пр.н.е.

Действащи лица:  
Семирамида - кралица на Вавилон (сопрано)
Арзаче - млад войник, наследник на Семирамида (мецосопрано)
Асур - принц на Бело (бас)
Идрено - индийски принц (тенор)
Азема - принцеса на Бело (сопрано)
Митране - шеф на царската армия (тенор)
Орое - висш сановник (бас)
сянка на цар Нино (бас)

Първо деяние:
Великолепен храм на господ Баал във Вавилон
Върховният сановник Орое приканва всички да влязат в храма. Вавилонският принц Асур мечтае за власт. Той е пристигнал, тъй като се чака царицата да разгласи наследника на трона на цар Нино и той счита, че е изцяло заслужен за това. Обкръжена от свитата си доближава Семирамида. Асур и Идрено се считат за най-подходящи кандидати. Изневиделица се появяват ослепителни мълнии. Според висшия сановник това е знак, че убийците на царя би трябвало да бъдат осъдени.
Идва младият боец Арзаче (Eccomi alfine in Babilonia... Ah! quel giorno ognor rammento). Изпратен е във Вавилон от умиращия си татко. Той носи със себе си сандъче.
Арзаче желае да види Великия сановник. Орое отваря ковчежето, което носи Арзаче и вътре открива мощите на мъртвия цар. Когато вижда да се доближава Асур жрецът се отдалечава. Асур желае да разбере за какво се е завърнал войнът. В диалога двамата откриват, че обичат Азема (D`un tenero amor).
Арзаче е влюбен в принцесата на Баал Азема, която също го обича, само че е била обещана за брачна половинка на изчезналия наследник на царя. В нея е влюбен и принц Асур. Индийският цар Идрено също е влюбен в нея. Азема е щастлива, че Арзаче още веднъж е във Вавилон. Но Идрено я следва и желае да се ожени за нея. Тя му споделя, че Семирамида взема решение всичко в двореца.

Висящите градини във Вавилон
Тя получава новина от оракула, който споделя, че сватбата ще сътвори новия цар. Тя взема решение, че това е обръщение от боговете и заповядва да стартира сватбената подготовка. Дошлият Арзаче декларира, че е подготвен при нужда да почине за своята кралица и разкрива, че е влюбен без да посочва името на обичаната си. Така Семирамида взема решение, че това е тя. Обещава, че ще му даде всичко, каквото изиска (Serbami ognor sì fido).

В тронната зала
Всички са в тронната зала и чакат решението на Семирамида. Тя афишира, че този, който ще уточни за цар с изключение на клетва за честност ще би трябвало да постави и клетва като неин брачен партньор. Когато посочва името на Арзаче Асур е разгневен, Идрено приема решението, само че незабавно желае ръката на Азема. В момента, когато Орое понечва да благослови Семирамида и Арзаче се чува пронизителен гръм и се явява призракът на цар Нино. Той предизвестява за закононарушения, които са осъществени, афишира, че Арзаче може да бъда цар, само че би трябвало да почита мъдростта на Великия сановник и му заповядва да слезе в гробницата му. Семирамида губи схващане и пада в ръцете на Азема.

Второ деяние:
Митране, началникът на царската армия показва подозренията си по отношение на Асур, взема решение да го сложи под наблюдаване и да не му разреши да напусне двореца. Идва Семирамида следвана от Асур. Тя му припомня, че той е сипал отровата в чашата на царя, а той й отвръща, че тя я е приготвила. Припомня му, че по това време са имали наследник, и евентуално този който е умъртвил царя е умъртвил и сина му. Асур желае от Семирамида да направи него цар. Тя пък го заплашва, че ще разкрие закононарушението му (Se la vita ancor t`è cara). Семирамида желае от него да признае Арзаче за цар. Чува се радостна шум и Семирамида се причислява към народа си.   

Гробницата на цар Нино
Орое и жреците са се събрали в гробницата. Великият сановник приканва Арзаче да влезе, само че го предизвестява, че може да научи неприятни вести. Той му разкрива, че същинското му име и Ниниа и е наследник на цар Нино. Детето е било избавено от Фрадей - един от свещениците, който го е отгледал като свое дете. Негова майка е Семирамида. Орое му връчва свитък написан от царя преди неговата гибел, който удостоверява думите на жреца. Арзаче получава финален удар, когато прочита, че Семирамида и Асур са умъртвили татко му. Младежът съвсем изпада в несвяст и моли за благосклонност (In sì barbara sciagura), само че свещеници са непреклонни - той би трябвало неотложно да отмъсти. Дават му ризница и меч и така въоръжен той напуща гробницата на татко си.

Покоите на Семирамида
Принцеса Азема и Митране споделят паниките си. Тя се оплаква, че е изгубила всичко, когато е схванала, че Арзаче, любовта на живота й би трябвало да се ожени за царицата. Влезлият Идрено чува това и е разстоен. Азема му дава обещание, че ще стане негова брачна половинка, само че няма да може да го обикне (La speranza più soave). Народът се насочва към храма.

В храма
Семирамида среща Арзаче, който й връчва свитъка, съдържащ защитаваната загадка. Ужасена тя схваща, че Арзаче е нейният наследник и е подготвена да понесе отмъщението. Той обаче й засвидетелства честност и е подготвен да пощади майка си (Ebben, a te... Giorno d`orrore... Madre, addio!). Заедно ще могат да понесат тежестта на истината, само че той би трябвало още веднъж да отиде в гробницата на Нино и да направи каквото би трябвало. Семирамида му заръчва да се върне при нея като победител.

Отново в гробницата на цар Нино
Асур чака Арзаче и афишира, че това ще бъде последния му ден на Земята. Научил е че народът е против него, само че той въпреки всичко е решил да убие Арзаче. Приближава се към гроба в очакване на някаква свръхсила да го поддържа, по този начин както го предизвикват хората му (Deh ti ferma...Que numi furenti).
Съпровождан от Орое Арзаче влиза в гробницата. Той чака противника си. Тук идва и Семирамида, с цел да се помоли на брачна половинка си, да изиска амнистия и протекция за сина им (Al mio pregar t`arrendi: il figlio tuo diffendi). Асур и Арзаче вадят оръжията си и се нахвърлят един против различен. В настъпилата блъсканица Арзаче пробожда Семирамида, която се е спуснала сред тях, с цел да го отбрани. Асур схваща, че Арзаче е наследник на цар Нино и Семирамида. Той е задържан. Семирамида умира, а народът приветства новия цар на Вавилон - Арзаче.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР